Poznaj prawidłowy sposób na umycie lodówki!
Jak spojrzymy na naszą kuchnię, to szybko możemy dostrzec, że lodówka jest najczęściej używanym przez nas urządzeniem AGD. Pomimo tego wiele osób nie czyści jej dostatecznie często. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ nie lubimy tego robić! Jednak zobaczmy, co może się stać, jeśli jej nie myjemy? Powstają plamy, brzydkie zapachy oraz pleść. Jedzenie szybciej się psuje. Dlatego w dzisiejszym wydaniu pokazujemy, jak myć lodówkę we właściwy sposób? Zapraszamy serdecznie!
O czym nie należy zapominać podczas mycia lodówki?
Zaczynając, nie zapomnij o odłączeniu swojej lodówki od zasilania. Pierwszym powodem dla takiego działania jest oczywiście bezpieczeństwo. Prócz tego zmniejszysz niepotrzebne w tym czasie zużytkowanie prądu oraz podniesiesz temperaturę we wnętrzu, co uprości proces czyszczenia. Kiedy już Twoja chłodziarka będzie odpięta od zasilania, wyciągnij z niej wszystkie półki oraz szufladki, a później pozostaw uchylone drzwiczki.
Wyciągnięte z lodówki elementy przemyj ciepłą wodą z płynem, opłucz oraz gruntownie wytrzyj do sucha. W kolejnym kroku zajmij się wnętrzem lodówki. Myj ją przy użyciu mieszanki wody, mydła i sody oczyszczonej czy też octu. Mycie wykonuj od góry do dołu. W finalnym etapie spłucz oraz przetrzyj do sucha. Po skończeniu odczekaj minimum 30 min. W tym czasie lodówka powinna wyschnąć całkowicie. Czas ten możesz spożytkować na mycie ścian zewnętrznych. Nie zapominaj o uszczelkach drzwi.
Po skrupulatnym umyciu możesz już wkładać do środka lodówki żywność. Nie powinieneś umieszczać w niej gorących potraw. Jeżeli chcesz tam umieścić naczynie z czymś ciepłym, pozwól mu w pierwszej kolejności ostygnąć do temperatury pokojowej. Przedmioty o podwyższonej temperaturze mogą być przyczyną tego, że we wnętrzu lodówki tworzyć się będzie szron. Pamiętaj o tym, aby wszystkie produkty w lodówce były szczelnie zawinięte folią czy też przykryte pokrywką. Będzie to ochraniać żywność przed usychaniem, a także będzie hamowało wydzielanie się zapachów.
Kolejnym etapem mycia lodówki jest rozmrożenie jej!
Co jakiś czas powinieneś przeprowadzić odmrażanie lodówki. Nie używaj przy tym żadnych środków chemicznych ani nie usuwaj lodu w sposób mechaniczny. Unikaj także umieszczania we wnętrzu gorących przedmiotów, które mogą uszkodzić element chłodzący Twojego sprzętu.
W celu rozmrożenia wyłącz lodówkę z gniazdka. Jest to doskonała okazja, aby jednocześnie starannie wyczyścić jej wnętrze. Topniejący lód będzie zbierał się jako woda w zbiorniku na dole. Trzeba pamiętać o jego opróżnianiu. Przeprowadzaj konserwację w postaci wycierania uszczelek drzwi ściereczką nasączoną gliceryną.
Ważne jest, że także lodówki wyposażone w systemy No Frost powinny być odmrażane dwa razy w roku. W przypadku takiego sprzętu proces niczym się nie różni. Pamiętaj jedynie, aby lód roztapiał się bez Twojego udziału.
Jak zniwelować nieprzyjemne zapachy w lodówce?
Jeśli chodzi o lodówkę, to ona ma to do siebie, że lubi przesiąkać nieprzyjemnymi zapachami. W takim przypadku warto zastosować jeden z trzech naturalnych sposobów na niwelowanie odoru lub nawet wszystkie razem. Możesz postawić w środku lodówki proszek do pieczenia w małym naczyniu i wymieniać go co dwa tygodnie bądź wstawić przeciętą połówkę z cytryny. Innym sposobem na niemiłe zapachy jest świeżo zaparzona kawa, którą wstawiamy zaraz po umyciu lodówki!